Sigurnosna stakla

Napomena: Ne bavimo se prodajom stakla, sigurnosna stakla ugradjuemo isključivo u naše konstrukcije.

Sigurnosno staklo
predstavlja staklo sa dodatnim bezbednosnim karakteristikama. Ugradjuju se gde je potrebna veća bezbednost objekta kao i izlozi gde do pucanja može doći do povređivanja ljudi.

Vrste sigurnosnih stakala su laminirana ( pamplex ) i kaljena.

Laminirano staklo ( Pamplex ) je kombinacija dve ili više staklenih ploča između kojih se ubacuje  jedan sloj (ako je dvostruko) ili PVB folije ili smole ili više (ako je višestruko). U slučaju pucanja  delovi stakla se ne raspršuju kao kod običnog stakla, nego ostaju zalepljeni za sloj PVB folije. Također je prilično dobro osiguranje kao dodatnoj zaštiti od provale, a naročito je prikladna primena na mestima gdje se mora osigurati cijela staklena površina od razbijanja poput izloga u trgovinama, terasama, pokretnih stepenica, staklenih krovova.
Laminirano staklo nudi bezbroj mogućih rešenja u arhitektonskom smislu, a takodje znači  zaštitu od vremenskih nepogoda kao što su jaki vetrovi, potresi i eksplozije bombi
Proizvodi su u više debljiina : pamplex 3.3.1, pamplex 4.4.1, pamplex 5.5.1, pamplex 6.6.1 Cena

Kaljeno staklo je staklo koje je bilo podvrgnuto posebnom toplotnom procesu oplemenjivanja, kaljeno staklo se proizvodi tako da se staklo zagrijava do cca 600°C - 650°C i naglo se hladi ravnomjernim udarom vazduha na površinu stakla. Udar vazduha treba biti kontinuiran i ravnomeran na obe strane stakla dok se staklo ne ohladi na 200°C - 320°C, takav proces se zove kaljenje. Kaljeno staklo je otpornije na udarce 4 do 5 puta u odnosu na obično staklo. Minimalno dozvoljeni površinski pritisak, koje mora izdržati kaljeno staklo je 120N/mm2, a tipičan pritisak loma je oko 165N/mm2. Za usporedbu, obično staklo puca na 40N/mm2. Uz ove karakteristike kaljeno staklo ima i povećanu otpornost na promjene temperature i to ΔT=150°K .Kaljeno staklo se lomi u sitne komadiće

Staklo koje je kaljeno više se nemože naknadno obrađivati, bušiti. Zato je potrebno pre kaljena napraviti svu obradu koja je potrebna i nakon toga kaliti staklo. Kaljeno staklo se može spajati u laminirano staklo. Kaljena stakla imaju vrlo široku upotrebu kako za enterijer tako i za eksterijer. Npr. staklene tuš kabine su izrađene od kaljenog stakla, a za spoljnu upotrebu se koriste npr. uvek u krovnim prozorima. Također se koristi za izradu unutrašnjih staklenih vrata bez okvira.